Prof. Dr. Mahmut BOZAN
Recep Tayyip Erdoğan bugün TBMM’de mazbatasını Cumhur İttifakı ortağı ve Meclis’in geçici başkanı Devlet Bahçeli’nin elinden aldı, yemin etti ve resmen 2. Dönem Başkanlık vazifesine başladı. Osmanlı Devletinde cülus merasimlerinde padişahlar Eyyub Sultan’da kılıç kuşanır, ecdat kabirlerini ziyaret eder ve Topkapı sarayında usulen de olsa biatları kabul ederdi. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı külliyesinde dünyanın dört bir tarafından devlet ve hükumet başkanlarının iştirak ettiği bir toplantıda “Türkiye Yüzyılı” olarak tavsif ettiği yeni yüzyılın kapısını aralayan bir hitapta bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı dua ile “bismillah” diyerek hayırlı bir başlangıç yaptı.
Külliyedeki toplantıya Devlet erkânı, eski cumhurbaşkanlarından Abdullah Gül ve üst bürokrasi, siyaset ve medya mensupları, ülkemizdeki tüm dini cemaatlerin reisleri, deprem mağdurları ile birlikte arama ve kurtarma ekiplerine kadar pek çok çevre iştirak etti. Şimdiye kadar yapılan cumhurbaşkanlığı merasimlerinin hepsinin fevkinde 80 civarında ülkeden devlet ve hükûmet başkanları, dışişleri bakanları ve üst düzey bürokrat olmak üzere 300 civarında davetli katıldı. Bunlar içerisinde en dikkat çekenleri Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg oldu. Cumhurbaşkanları içinde başta İlham Aliyev olmak üzere Türk Cumhuriyetlerinin cumhurbaşkanları, KKTC Cumhurbaşkanı ve çok sayıda Afrika devletlerinin cumhurbaşkanları da vardı[1]. Göreve başlama törenine Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin de aralarında bulunduğu 13 ülkenin başbakanları katıldı. Törende Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev ile İslâm İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın da olduğu 8 uluslararası kuruluşun temsilcileri de hazır bulundu. Ayrıca Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Viktoroviç Volodin, Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Ding Zhongli ile birlikte 12 ülke de Meclis Başkanı seviyesinde temsil olundu.
Daha adı sayılamayan pek çok ülkeden eski devlet ve hükumet başkanları ile Balkan, Kafkas, Orta Asya, Arap coğrafyası ile Afrika’dan önemli seviyede iştirak oldu. Bu tablo Türkiye’nin dünya siyasetinde güç odakları tarafından geri plâna itilen ülkeleri arkasına alma ve onları uluslararası siyasetin parçası yapma hususunda da önemli bir fırsat penceresi açtığını herkese gösterdi. Türkiye’nin orta ve uzun vadeli stratejisinin ipuçlarını gösteren bu tablo, inişe geçen küresel güçlerin karşısına yeni bir uluslararası siyasi gücün çıkmakta olduğunun da habercisidir ve eminim ki dikkatle takip edilecektir.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi
R. Tayyip Erdoğan’ın dilinden tüm dünyaya ilan edilen “Türkiye Yüzyılı”nın nasıl bir ekiple inşa edileceğinin cevabı da yine aynı gece açıklanan Cumhurbaşkanlığı kabinesiyle ortaya konulmuştur. Kabine üyelerinin tecrübe ve sahayı bilme bakımından kifayetli olduğu görülmektedir. Bunlar içerisinde “çekirdek kabine” olarak bilinen Cumhurbaşkanı yardımcısı ile Hâriciye, Dâhiliye, Harbiye (Milli Savunma) ve Mâliye bakanlarının özgeçmiş ve müktesebatlarına bakıldığı takdirde hem problem sahaları hem de bu problemleri çözme azmi bakımından bir fikir edinilebilir. Şüphesiz cumhurbaşkanlığı kabinesine destek olacak MİT Başkanı, Politika Kurullarının başkanvekilleri ve bürokrasinin tüm karar alıcıları ile R. Tayyip Erdoğan bu 2. Başkanlık döneminde milletin kendisine tevdi ettiği emaneti olması gerektiği gibi ifa edecektir. Başkanlık sisteminin sağladığı siyasi istikrar da bu azmin teminatı olacaktır. Cumhur İttifakının TBMM’deki ekseriyeti ise diğer bir kolaylaştırıcı unsurdur. Hatta Millet İttifakı ile seçime girerek 40 civarında vekil kazanan muhafazakâr seçmen tabanlı siyasi partiler ile İyi Parti’nin desteği sayesinde 1982 darbe anayasası değiştirilebilir, milli iradeyi yansıtacak sivil bir anayasa dahi yapılabilir.
Tüm bu müsbet gelişmeler bizim geleceğe daha bir umutla bakmamızı sağlamaktadır. 21. Yüzyıl seni bekliyor Türkiye. İslâm âlemi seni bekliyor. Türk dünyası seni bekliyor. Mazlum milletler seni bekliyor. Haklıların güçlü olması gerektiğini düşünen mağdurlar seni bekliyor. Yolun ve bahtın açık olsun Türkiye.
[1] Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabet eden devlet başkanları; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Karadağ Cumhurbaşkanı Yakov Milatoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou N’Guesso, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin Çuppu, Gine Devlet Başkanı Mamady Doumbouya.